thumb hoffmeijerorgelthumb boottocht 2010PKNlogows

logo groot

Het gebouw

NdK2005wsDe Nieuwendammerkerk is een zogenaamde waterstaatskerk. Deze staat er vanaf 1849. Eeuwen voor de Nieuwendammerkerk stond er al een kerk. Voor 1849 had de hervormde gemeente te Nieuwendam een kleinere kerk die er sinds 1644 had gestaan maar die door bouwvalligheid moest worden afgebroken. De klok in de huidige toren is uit 1644 en heeft als randschrift: LAUS DEO IN AETERNEUM – Henricuus Vestrinck me fecit in Campen in 1644 (Lof zij God in eeuwigheid, Henricuus Vestrinck heeft mij gemaakt in Campen in 1644).

Lees meer

Over onze gemeente

De Nieuwendammerkerk – de gemeente

De gemeente "Nieuwendammerkerk" maakt deel uit van de protestantse wijkgemeente Amsterdam-Noord die weer onderdeel is van de Protestantse Kerk Amsterdam en de Protestantse Kerk Nederland.

Onze predikant is ds. Paula de Jong en naast de kernraadsleden hebben wij aardig wat vrijwilligers.
Voor meer info zie contact

Lees meer

Orgel

Kort na de bouw van de huidige kerk, die een vroeger kerkgebouw vervangt, plaatste de Amsterdamse orgelmaker J. Hofmeijer hier in 1849 het nu nog steeds aanwezige orgel. Het is een mechanisch orgel met twee klavieren en een later toegevoegd vrij pedaal. En het is tevens een uniek orgel, omdat dit het enige kerkorgel is dat door de Amsterdamse orgelbouwer J. Hofmeijer gebouwd is.

Al eerder, in 1978 heeft er een restauratie plaatsgevonden; toen door Fonteyn en Gaal. In 2009/2010 is het door de orgelmakers Kaat & Tijhuis uit Kampen uitgebreid gerestaureerd. Met deze restauratie is het orgel in de oorspronkelijke staat van 1849 teruggebracht. Het heeft een prachtig nieuw geluid, maar ook weer de originele Franse toon. Naast de restauratie is tevens het orgelfront en de kast opnieuw geschilderd en teruggebracht in oorspronkelijke tinten: oker, marmermotief en dieprood.

orgelws

Na een restauratie van ruim een jaar heeft de ingebruikname van het orgel plaatsgevonden op zaterdag 23 oktober 2010. Het orgel werd daarbij bespeeld door de organist van de Nieuwendammerkerk, Peter Rigter, en door Henk Verhoef, die adviseur is geweest tijdens de restauratie.  Sinds die tijd genieten wij tijdens onze erediensten weer van prachtig, welluidend orgelspel en de zolang gemiste orgelbegeleiding.

  • nieuwetuinws
  • hillietogaws
  • bijbelquiz
  • toga3ws
  • voorgNoord2012ws
  • peteroporgel
  • eritreazangws
  • musical2ws